13.02.2017, 09:24
Anayasa Değişikliği Ne İçeriyor?
Anayasa değişikliği aylardır tartışıldı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilip Cumhurbaşkanının onayından sonra referanduma gidilecek ve halkın onayına sunulacak.
TBMM'de vekillerin kavgalı, gürültülü bir şekilde onayladığı anayasa değişikliğinde neler var bugün onu ele alacağız. Bugün sizlerle en önemli değişiklik maddelerini beraber değerlendireceğiz. Bu maddeleri öğrenelim ki neyi tartıştığımızı bilelim.
1- TBMM Üye sayısı yani milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak.
2- Önceden vekil olmak için 25 yaş zorunluydu, şimdi 18'e düşürülüyor. Gençlerin de genç yaşta siyasete atılması ve ülkeyi yönetmeye yetki verilmesi.
3- TBMM önce dört yılda yenilenirdi, şimdiyse beş yılda bir yapılacak aynı zamanda milletvekili seçiminde beş yıl için partili Cumhurbaşkanı seçiminin yapılması.
4- Meclis denetim ve bilgi edinme yetkisine sahip olacak, bu madde daha önce yoktu. Bu yetkiyi meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru şeklinde kullanacak.
5- Cumhurbaşkanının Partisi ile ilişiği kesilmeyecek. Görev süresi beş yıl olacak, iki kez Cumhurbaşkanı seçilebilecek. (Halk seçtiği için diktatör olmayacak)
6- Cumhurbaşkanlığı seçiminde adayın seçilmesi için %50'den fazla oy alması gerekir. Cumhurbaşkanı adayı olabilmek için oyların yüzde beşini alan partiler ile en az 100.000 seçmen kişinin imzası ile aday olabilecek.
7- Cumhurbaşkanı devlet başkanı, başkomutan olacak ve yürütme yetkisini üstlenecek.
8- Cumhurbaşkanı anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğünde halk oyuna sunabilecek.
9- Cumhurbaşkanı yürütme yetkisine ilişkin konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartabilecek. Ancak, kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurun kararnamesi çıkarılamayacak. (Öncelik meclisin olacak)
10- TBMM'nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi geçersiz olacak (Meclisin üstünlüğü korunacak)
11- Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhurbaşkanı ve Cumurbaşkanı yardımcıları, bakanlar hakkında soruşturma açılmasını isteyebilecek. (Meclisin denetiminde olacak)
12- Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Cumhurbaşkanı seçim kararı alamayacak meclisin belirleyiciliği korunacak.
Diğer 8 maddeyi bir sonraki yazımızda ele alacağız.
