"Teknopark cazibe merkezine dönüştü"

Niğde Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde Teknopark’ın dört yıl içinde katma değeri yüksek araştırma-geliştirme üssüne dönüştüğünü, mevcut binanın tam kapasiteye ulaştığını ve ikinci bir binaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

EĞİTİM 03.08.2021, 14:43
"Teknopark cazibe merkezine dönüştü"

Niğde Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde Teknopark’ın dört yıl içinde katma değeri yüksek araştırma-geliştirme üssüne dönüştüğünü, mevcut binanın tam kapasiteye ulaştığını ve ikinci bir binaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Niğde Teknopark Nitelikli Projelere Ev Sahipliği Yapıyor

Niğde Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, teknoparkların katma değeri yüksek mal ve hizmet üretiminin geliştirilmesi açısından hayati bir rol oynadığını ifade etti.

Özellikle araştırma ve geliştirme boyutu öne çıkan projelere sağladığı imkanlardan dolayı bölgemizin ve ülkemizin iktisadi gelişimine önemli katkıda bulunan teknoparkların girişimciler ile bilim insanlarını bir araya getirdiğini de vurgulayan Rektör Kar, ‘‘Ar-Ge projelerinin gerçekleştirilmesi, yeni ürünlerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi bağlamında girişimci ekosistemine önemli katkılar sunan Niğde Teknopark’ın kısa bir süre içerisinde önemli mesafe kat etti. 2017 yılında 5 proje ile yola çıkılmış olup, 2018, 2019, 2020 yılı ile 2021 yılı Temmuz ayı itibariyle sırasıyla 11, 26, 33 ve 50 proje sayısına ulaşılmıştır. 2017 yılı sonu itibariyle %23 olan doluluk oranı Temmuz 2021 itibariyle %95’lere dayanmıştır. Başvurusu yapılan 79 projeden 16’sı başarıyla sonuçlandırılmış ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanarak “Proje Bitirme Belgesi” almaya hak kazanmıştır” dedi.

Covid-19 Salgını ile mücadele kapsamında Teknopark’ın 4 projeye ev sahipliği yaptığını aktaran Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “Niğde Teknopark’taki firmaların büyük bir çoğunluğu KOSGEB’in Ar-Ge İnovasyon destek programından ve TÜBİTAK’ın desteklerinden faydalanıyor. Yürütülen Ar-Ge projelerinin başarısının en önemli kanıtı fikri sanayi mülkiyet başvurusunun ortaya çıkmasıdır. Niğde Teknopark’ta bugüne kadar 16 adet fikri sanayi mülkiyet başvurusunda bulunulmuştur. Bu sayının hızla artmasını arzu etmekteyiz ve çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırmaktayız. Doluluk oranımız da % 95’lere dayanmıştır. Bundan dolayı, kalan kapasitemizin kullanımında ve başarıyla tamamlanan projelerin yerine kabul edilecek olan yeni projelerin değerlendirilmesinde, daha seçici olacağız. Niğde dışından girişimcilerin ilgisini artırmaya yönelik çalışmalarımızın netice vermeye başlaması, geleceğe yönelik beklentilerimizi artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

TEKNOPARKLAR YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜNE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Türkiye’nin yetişmiş insan gücünün değerlendirilmesi açısından Teknoparkların önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Muhsin Kar, “Niğde Teknopark’ta yürütülen projelerde 103 kişi aktif olarak çalışmaktadır. Personellerin % 50’si lisans mezunudur. Ayrıca 19 akademisyen projesi devam etmekte olup, üniversitede üretilen bilginin katma değeri yüksek mal ve hizmet üretiminin geliştirilmesine dönüştürülmesi açısından çok önemlidir” ifadesini kullandı.

Niğde Teknopark’taki sektörel dağılımın yazılım, tarım, makine-teçhizat, ilaç ve madencilik sektörleri başta olmak üzere çeşitlilik arz ettiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Muhsin Kar, “Sektörel çeşitlilik girişimci ekosisteminin oluşumu açısından çok önemli bir konudur. Özellikle bölgemizdeki yetişmiş insan gücünün istihdamı ve üretime katkısı açısından hayati öneme sahiptir” dedi.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar: Niğde Teknopark Üretime ve İhracata Katkı Sağlıyor

Göreve geldikleri günden itibaren Niğde Teknopark’ın gelişimine özel bir önem verdiğini, Ar-Ge faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için gayret sarf ettiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “Niğde Teknopark önemli girişimcilik faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor. Projelerini başarıyla tamamlayan firmalar, 936 bin Dolar ihracat gerçekleştirdi. Dört yıl gibi kısa bir sürede firmaların toplam Ar-Ge gelirleri ise 20.7 milyon TL olarak gerçekleşti. Teknoparkımızdaki firmaların ihracat yapmalarını cari açığa katkı açısından çok önemsiyoruz ve ihracat yapan firma sayısı ile ihracat tutarının hızla artmasını bekliyoruz” dedi.

NİĞDE TEKNOPARK DÜNYAYA AÇILIYOR

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde Teknopark’ın sadece Niğde ve ülkemiz içinde değil Türk Dünyası ülkelerinde de faaliyete başladığını ifade ederek 2020 yılı Aralık ayında Niğde Teknopark’ın, Kazakistan’ın Almatı şehrinde bir irtibat ofisi açma kararı aldığını belirtti. Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarının devamında, “Niğde Teknopark İrtibat Ofisi ile Kazakistan genelindeki tüm girişimcilere iş birliği fırsatı sunmak amaçlanırken, teknopark bünyesindeki firmalar bu ofis aracılığı ile Ar-Ge projeleri için uluslararası iş birliği yapmak konusunda da önemli bir fırsat elde etmiş oldular. Bu anlamda Kazakistan’da açılmış olan irtibat ofisi, ülkemizdeki diğer Teknoloji Geliştirme Bölgeleri için de bir koridor oluşturması açısından önemli olmuştur” dedi.

NİĞDE TEKNOPARK İKİNCİ BİNAYA İHTİYAÇ DUYUYOR

Araştırma ve geliştirme ile kulukça ofisi olarak kiralanabilir 48 adet ofise sahip olan Niğde Teknopark’ın doluluk oranının artması ve mevcut kapasitesinin kullanılmasından dolayı çok memnun olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “Mevcut kapasitemiz dolmak üzeredir. Niğde Teknopark’a bölgemizden ve ülke genelinden artan ilgi ikinci bir binanın yapılmasını gerekli kılmaktadır. Üniversitemiz içinden tahsis edilen ve tapusu Niğde Teknopark’a ait olan arsanın imar durumuyla ilgili çalışmalarda sona gelinmiştir. İmar planının onaylanmasının ardından 2021 yılı içerisinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapılmış olan başvurumuza istinaden ikinci bina yapımına da başlanılması planlanmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde ve çevresinde faaliyet gösteren girişimcileri, ürettikleri ürünlerin katma değerini yükseltmek için gerekli olan Ar-Ge faaliyetlerini Niğde Teknopark’ın imkanlarından yararlanarak yapmaya davet ederek sözlerine son verdi.

NÖHÜ

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)