Özelleştirmeyle Türk Şeker Sanayisi Çöker
Türk-İş Niğde İl Temsilcisi ve Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Celal Tuğrul, Şeker Fabrikalarının özelleştirme adı altında kapatılmaya çalışıldığını söyledi.
Türk-İş Niğde İl Temsilcisi ve Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Celal Tuğrul, Şeker Fabrikalarının özelleştirme adı altında kapatılmaya çalışıldığını söyledi.
2000 yılında Şeker Kanunuyla beraber Türk Şeker Fabrikalarının özelleştirme kapsamına alındığını belirten Başkan Tuğrul, “Daha önceleri de defalarca özelleştirmeye çalışıldıysa da her defasında özelleştirmenin getireceği olumsuzluklar dikkate alınarak ya mahkeme kararıyla yâda ihale iptali yoluyla özelleştirme yapılmamıştır” dedi.
KAR EDEN FABRİKALAR SATIŞA ÇIKARILDI
Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Celal Tuğrul özelleştirme idaresi tarafından yine bir yanlış özelleştirmeye adım atılmakta olduğunu belirterek, “Kamuya ait 14 Şeker Fabrikasının ihale ilanı verildi. Özelleştirme dışında kalan fabrikalar küçük ölçekli istihdam amaçlı kurulmuş fabrikalardır. Yani kar eden fabrikalar satışa çıkarıldı. Yıllardır kamu fabrikaları devletin sırtında kambur yük diyerek özelleştirmeler yapıldı. Şimdi gelinen nokta kar edeni sat zarar edeni elinde tut noktasına gelindi. Satılacak fabrikalardan elde edecekleri gelir, üretimi karar verdiği diğer küçük ölçekli istihdam amaçlı kurulan fabrikaların zararını kapatacak devletimiz bu özelleştirmeden zararlı çıkacaktır” dedi.
TÜRK ŞEKER SANAYİ BİTER
Niğde’de çiftçinin pancar ekmek için büyük gayret gösterdiğini, yöre halkının pancar ekmek istemediği bölgelerde pancar kotalarının artırılması geçen yıla göre kotanın düşürülmesinin Türk Şeker sanayinin bitirme gayretinden başka bir şey olmadığını belirten Başkan Tuğrul, “Bugüne kadar yapılan özelleştirmeler de Et Balıkta olduğu gibi birçok üründe ithalatçı konumuna düştük. Şeker diğer hiçbir ürüne benzemez. Şeker temel gıda maddesidir. Ülkenin savaşa girmesi olasılığına karşı stokta tutulan tek gıda maddesi şekerdir.
Bu yıl sadece 115 milyon TL civarında çiftçiye pancar bedeli ödenmiştir. Pancar, kömür, kireç taşı, melas, pancar posası, şeker nakliyesi gibi ürün taşınmasına yılda yaklaşık 1 Milyon Ton taşıma sektörüne iş imkânı sağlanmaktadır. Bitme noktasına gelen hayvancılığa 160 bin ton civarında pancar posası sağlanmıştır. Pancar ekimi köylüyü toprağına bağlamış göçü önlemiştir. Pancar bedeli, işçi maaşı, hâkliye ve diğer birçok getirisi esnafımıza da katma değer sağlamıştır” şeklinde konuştu.
CARGİLL’İN RAPORUNDAN SONRA GÜNDEME GELMESİ MANİDARDIR
Yahudi asıllı Amerikan şirketi Cargill’in Bakanlar Kurulana gizlice sunduğu rapordan sonra özelleştirmenin gündeme gelmesinin manidar olduğunu belirten Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Celal Tuğrul, “Cargill Şirketi mısırdan nişasta bazlı şeker denilen tatlandırıcı üretmektedir. Dünya da bu tatlandırıcıların oranı en fazla %2 iken ülkemizde bu oran %10’dur. Yüzde 50’de bakanlar kurulunun artırma ve azaltma yetkisi vardır. Bu yetki bu yıla kadar hep yükseltme lehine kullanılmıştır.
NBŞ denilen tatlandırıcının kanserojen madde olduğu artık sağlık kurulu raporlarına da girmiştir. Hem insanımızın sağlığı bozulacak hem de milli sanayimiz olan Türk Şeker Sanayi çökecektir. Özel sektör de olsa tatlandırıcıların önüne geçilmediği sürece çalıştırılamaz. Çünkü şeker stokları oluşacaktır. Bu karar şeker fabrikalarının kapanmasına işarettir” ifadelerini kullandı.
TÜRK SANAYİSİ SONSUZA DEK YAŞAYACAKTIR
Özelleştirme ilanının içinde işçinin de sesinin çıkmaması için gerekli düzenlemeler yapıldığına dikkat çeken Başkan Celal Tuğrul, “Özelleştirme ilanı içinde işçinin de sesinin çıkmaması için gerekli düzenlemeler düşünülmüş, işçiye Marshall yardımı niteliğinde başka kurum veya özelleşmeyen fabrikaya tayin hakkı verildi. Bu işçiler gittiği kurumlarda ne iş yapacaklar merak ediyorum. Maaş alabilecekler mi? 5 yıl çalışma şartı getirilmekte, 5 yıl sonra şeker fabrikalarının akıbetini kimse düşünmemektedir.
Pancar kotalı üretimle ülke ihtiyacını karşılayacak kadar şeker üretilmesine rağmen ve şeker kurumunun denetlemesine rağmen kamu fabrikaları şeker satamamaktaydı. Kaçak şeker, nişasta bazlı şeker ve kimyevi tatlandırıcılarla bu açığı kapatmakta devlet fabrikalarını zarara uğratmaktaydı. Tatlandırıcı firmalarının kar hırsı şeker fabrikalarının özelleştirilip kanmasına yol açacaktır. Bu ülke 5 yıllık değildir. Türkiye Cumhuriyeti de Türk Sanayisi de sonsuza dek yaşayacaktır” dedi.
HALKIMIZ FABRİKALARINA SAHİP ÇIKSIN
Şekerde de ithalatçı olmamak için halkımızın fabrikalarına sahip çıkmasını istiyoruz diyen Başkan Tuğrul, Twitter’den #ŞekerFabrikalarıSatılmasın hashtag ile destek veren duyarlı halkımıza teşekkür ederiz dedi.