12.02.2018, 17:25
Bor İmam Hatip Lisesi
Bor İmam Hatip Lisesi 1972 yılında açılmıştır. Binası 1960 yılında Kuran Kursu olarak hayırseverler tarafından yaptırılmıştı. Arsası da bağışlanmıştı. Bina okuldan ziyade bir yurt planındaydı.
Kuran Kursunun eşyaları da İmam Hatip Lisesine devredildi. Tabii ilk yıllar öğrenci az olduğu için okul yatılıydı. Öğrencileri daha çok çevre köylerdendi. Okutma gücü olmayan veliler çocuklarını İmam Hatip Lisesine kaydettiriyordu. Ziraa İmam Hatip Lisesi çevreden çok yardım alıyordu.
1978 yılında Niğde Eğitim Enstitüsünden Bor İmam Hatip Lisesine zorunlu tayinimiz çıkartıldı. 1979'da ki İktidarda okul müdürü olarak tayinimizi yaptı. İleriki senelerde okulun mevcudu arttı. Sınıf darlığından önce pansiyonu kapattık. Uygun olmayan yerleri sınıf yaptık, bodrum kattaki gayri sıhhi yerleri laboratuar yaptık. Küçük bir odayı arşiv, yine küçük bir odayı da kütüphane yaptık.
Tabii bunlar hep ilklerdi. Gayretlerimizle Bor Şeker Fabrikası, Bor Askeri Fabrika ve Askeri Depo Komutanları okulumuzun tüm eksiklerini karşıladılar. Ödenek yok kadar azdı. Bor'da orta dereceli okullar içinde en mağdur İmam Hatip Lisesiydi.
İmam Hatip Lisesi, Harım mahallesinde evler arasındaydı. İmar olarak çevresi okul için imara girmişti. Melahat İzgi öğretmen okul bitişiğindeki metruk arsasını okula bağışlamayı vaat etmişti. Ankara da Başbakanlık ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dört gün misafir edilmiş, dönüşte vaadini unutmuştur.
Okulun çevre evleri ve arsaları, bir tesadüftür ki tüm dul teyzelere aitti. O zaman ki Niğde Valisi rahmetli Ünal Özgödek'in teşvikleriyle , iki yıl süren mücadelemizle çevre istimlakini gerçekleştirdik. Tabii dostlarımız artmıştı ama, menfaatine dokunulan düşmanların sesi daha çok çıkmaya başlamıştı.
Eğer o gün bu istimlaki gerçekleştirmeseydik bugün yeni yapılan okul gerçekleşemezdi. Yeni İmam Hatip Lisesini yaptıran hayırseverimizden Allah razı olsun.
İmam Hatip Lisesi olarak pek çok ilklere imza attık. Bin bir zorluklarla kurduğumuz mehter takımı 1981 yılında 23 Nisan bayramına katıldı. O mehtere gösterilen coşkuyu görmek lazımdı. 1982 yılında bando takımını kurduk. Bando malzemelerini Gaziantep'ten Yankı firmasından almıştık. Bütün bunlara ödenek yoktu. Bizim gayretimiz ve çevremizin yardımlarıyla olmuştu.
1984 yılında okulumuz Üniversite imtihanında kendi türü içerisinde (380 İmam Hatip Lisesi) Türkiye dördüncüsü oldu. 2800 lise içerisinde de 284. olmuştu. Hiç bir yetkili bunun sırrını bize sormadı. Ama bir çocuk bile şikayet etse müfettiş salınmıştı. Biz bu başarıyı gayretimize ve öğretmenlerimize borçluyduk. Aynı öğretmen kadromuz Cumartesi, Pazar günleri okula gelerek kurs açmıştık. Dışarı okullardan kursumuza katılan öğrenciler bile olmuştu. Bunlardan biri de Mahmut Uğur Çetin'dir. O öğrenciler içirisinde Profesörler, hukukçular, doktorlar vardı. Bunlardan biri de rahmetli Ramazan Konuş'tur.
Liseler arası yapılan bilgi yarışmalarında okulumuz hep birinci olurdu. Hiç bir okul İmam Hatip Lisesi ile eşleşmek istemezdi. Niğde çapında düzenlenen voleybol maçlarında hep ikinci olduk. Birinci Birko fabrikası olurdu. Ziraa takımında milli voleybolcular vardı.
1986 yılında İmam Hatip Lisesi Müdürlüğünden ayrıldıktan sonra ne Mehter kaldı, ne bando, ne de başarı listesi. Sonraki yıllarda idarecilik yapan arkadaşlar mevzuat müdürlüğü yaptılar. Mehter takımı malzemeleri için bilgisine başvurduğum yetkililerden hiç bir netice alamadım.
O malzemeler değerlendirilmiş olsaydı bugün belediyemizin bir mehter takımı olurdu.