Yorgancılık Mesleği Yok Oluyor
Yorgancılık mesleği yok olmaya yüz tutan meslekler arasındaki yerini aldı.
ÖZEL HABER
03.01.2017, 04:28 03.01.2017, 08:38
Yorgancılık mesleği yok olmaya yüz tutan meslekler arasındaki yerini aldı.
Haber: Muharrem Temel - Bor'un Sesi Gazetesi
Haber: Muharrem Temel - Bor'un Sesi Gazetesi
Bir zamanlar herkesin evinde olan özel dikim yorganlar artık yerini fabrikasyon yorganlara bırakmaya başladı. Haliyle yorgancılık mesleği de gün geçtikçe yok olmaya yüz tuttu.
İlçemizde yorgancılık mesleğini yaşatmaya çalışan Göknur yorgan dikimevi sahibi Uğur Bolat'ta bu mesleği yapanların gün geçtikçe azaldığını ve eleman yetiştirme konusunda da sıkıntı yaşadıklarını belirtti.
44 YILDIR YORGANCILIKLA UĞRAŞIYORUM
Bor'da yorgancılık mesleğine 1972 yılında başladığını belirten Uğur Bolat, "44 yıldır yorgan dikim işiyle uğraşıyorum. Günümüzde de yorgancılık mesleğini yaşatmaya çalışıyorum. Biz yorgan dikim işini yaşatmaya çalışsakta şuanda eleman sıkıntısı çekiyoruz. Yardımcı bir eleman olmadan zorlanıyoruz ve bazen işlere yetişemiyoruz." dedi.
VATANDAŞLAR HAZIR YORGANLARA DİKKAT ETSİN
Günümüzde özel kim yorganların yerini hazır fabrikasyon yorganların aldığını belirten iş yeri sahibi Uğur Bolat, sözlerine şu şekilde devam etti: "Vatandaşlarımız özel el dikimi yorganları bırakıp fabrikaların seri üretimle yaptığı hazır yorganlara yöneldi. Fabrikasyon yorganlara ucuz diye kanarak hastalıklara da davetiye çıkarıyorlar. Hazır yorgan kullanıpta bunları fark eden bazı vatandaşlarda tekrardan yün ve pamuk yorganlara yönelmeye başladı."
EN AZ 3 KİLOGRAM YÜN KULLANIYORUZ
Vatandaşların isteğiyle el emeği göz nuru yorganları dikmek için büyük bir emek harcadıklarını belirten Bolat: "Vatandaşlarımızın istediğine göre yün veya pamuklu yorganlar dikiyoruz. Yorganlara en aşağı 3 kilogram en fazla da 5 kilogram olmak üzere yün veya pamuk kullanıyoruz. Bu yorganların maliyeti de 75 liradan başlar 120 liraya kadar devam eder." dedi.
KİMSE BU MESLEĞİ YAPMAK İSTEMİYOR
Hiç bir vatandaşın bu mesleği artık yapmak istemediğini de belirten Uğur Bolat şöyle konuştu: "Vatandaşlarımız artık yorgancılık mesleğini yapmak istemiyor. Dolayısıyla hiç bir vatandaşımız çocuğunu da yanımıza çırak olarak göndermiyor.Çocuklarımız okulu bitiriyor boş geziyor. Üniversite mezunu kardeşlerimiz atanamıyor. En azından ilk okulda bir meslek sahibi olan çocuklarımız atanamadıklarında da bu gibi meslekleri yapabilirler." dedi.
YÜN VE PAMUKTAN ŞAŞMAYIN
Hiç kimsenin yün ve pamuktan şaşmamasını isteyen Bolat vatandaşlara şu şekilde uyarılarda bulundu: "Hiç bir vatandaşımız sağlığını düşünüyorsa yün ve pamuktan şaşmasın. Fabrikasyon elyaf yorganlardan da uzak dursun. Sağlık açısından tehlikeli olabilir. Fabrikasyon yorganlar vücudun çeşitli bölgelerinde kireçlenmelere yol açıyor. Herkesi yün ve pamuk kullanmaya davet ediyorum." diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi