67 Yaşındaki Hastanın Aort Damarına Ameliyat

Birliğimize bağlı Ömer Halisdemir Üniversitesi EAH Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde Niğde’de ilk defa 67 yaşındaki hastaya ameliyatsız Aort damarı tamiri yapıldı.

SAĞLIK 18.04.2017, 08:21 18.04.2017, 08:22
67 Yaşındaki Hastanın Aort Damarına Ameliyat

Birliğimize bağlı Ömer Halisdemir Üniversitesi EAH Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde Niğde’de  ilk defa 67 yaşındaki hastaya ameliyatsız Aort damarı tamiri yapıldı.

Karın ve göğüs bölgesindeki atar damarlarda oluşan baloncukların, kasıklardan kateterle ilerletilen stentle tamir edilmesi yöntemine, tıp dilinde EVAR-TEVAR ameliyat yöntemi denir. Lokal anestezi altında yapılan işlemde hasta uyanık şekilde işlem gerçekleşmektedir.

Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Etli, İlimizde ilk defa yapılan EVAR-TEVAR işleminin hastanemizde yapılması başlanmasıyla birlikte bu işlem gerektiren hastalarımızın artık başka yerlere gitmesine gerek kalmadan Niğde’de olabileceklerini söyledi.

Op.Dr. Mustafa ETLİ yaptığı açıklamada;” Karın ağrısı nedeniyle başvuran hastamıza yapılan fizik muayene sonucunda karnında kitle tespit edilmesi üzerine hastaya ultrason ve tomografi çekildi. Normalde 2-3 cm olması gereken karın bölgesinden geçen aort damarının 13 cm olduğu ve karındaki aort damarının balonlaştığı görüldü. Aort atardamarının kalpten çıktıktan yaklaşık 7-8 cm sonra bir tane daha balonlaşma olduğu tespit edildi. Karın bölgesinde aort damarında iki tane balonlaşma  genişleme olduğu gözlendi. Hastamızın 67 yaşında olması ve açık ameliyatın hastamız için çok riskli olabileceğini düşünerek anjiyo altında kapalı şekilde bu ameliyatı planladık. Açık ameliyat yapılsaydı bu hastamıza hem göğüs kafesini hem de karnını açarak  yaklaşık  on saat sürecek bir ameliyat olacaktı. Buda hastamızın hem hastanede kalış süresini hem de hayati riskini artıracaktı. Anjiyo ünitesinde lokal anestezi altında hastayı uyutmadan kasık bölgesinden yaklaşık 5 cm lik bir kesi ile önce aortun kalpten çıkışında tespit ettiğimiz daha küçük olan balonlaşmayı TEVAR yöntemiyle tamir ettikten sonra karın bölgesindeki dev anevrizmayı kasıktan greft  göndererek tamirini yaptık. Bu yöntemle hastamızı uyutmadığımız için hasta zaten uyanık şekilde bir gün yoğun bakımda takip edildikten sonra hasta servise alınıp bir gün sonra taburu edildi.

Bu tarz hastalar genellikle yüksek tansiyon hastaları olup bizim hastamızda da olduğu gibi tesadüfen rastlanan çoğunlukla tansiyonunu iyi takıp etmeyen veya tansiyon ilaçlarını düzenli kullanmayan kişilerde görülmektedir. Son yıllarda teknolojinin ve sağlık alanındaki son yenilikler nedeniyle eskiden çok uzun ve tehlikeli ameliyatlar artık günümüzde daha kolay ve  daha az riskli hale geldi. Bu yöntem sayesinde  hastanın yoğun bakım ve hastanede  kalış süreleri çok kısalarak hem iş gücü kaybı hem de hastanın daha kısada taburcu edilmesiyle hasta açısından çok avantajlı bir hale geldi. Ömer  Halis Demir Üniversitesi  E.A.H  Kalp ve Damar cerrahisi olarak hastalarımızın en iyi şekilde  gerek koroner bypass, gerek anjiyo altındaki bu tarz işlemleri en iyi şekilde yapabilecek ekibe ve donanıma sahip olduğumuzu  Niğde de ilk defa yapılan bu ameliyatla bir kez daha kanıtlamış olduk. Emeği geçen  hastane yönetimine, anjıo ekibine ve ameliyathane ekibine  teşekkür ederim.”dedi.

                                                                                                             

                                                                                       

                    

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)